Trauma bij kinderen
Trauma betekent eigenlijk: wond. Het is een emotionele beschadiging die is ontstaan na het meemaken van een schokkende gebeurtenis. Als het verwerken van zo'n gebeurtenis niet goed lukt, blijven er klachten bestaan die het dagelijks leven verstoren. Verschillende gebeurtenissen kunnen traumatisch zijn voor een kind, zoals ruzies of geweld tussen ouders, (seksueel) mishandeld worden, ernstige ziekte, een ongeluk of gepest worden.
Hoe herken je trauma bij kinderen?
Het kan lastig zijn om trauma te herkennen, waardoor kinderen een verkeerde diagnose kunnen krijgen. De symptomen verschillen per kind en levensfase. Vaak praten kinderen niet over traumatische gebeurtenissen, bijvoorbeeld omdat ze denken dat het normaal is of omdat ze er uit angst of loyaliteit naar de dader niet over willen praten. De meeste kinderen laten in hun gedrag wel symptomen van trauma zien. Bij hele jonge kinderen kan het moeilijk zijn om trauma te herkennen, omdat ze nog niet goed kunnen praten.
Symptomen van trauma
1
Symptomen trauma peuters en kleuters
Symptomen die bij peuters en kleuters op trauma kunnen wijzen zijn:
2
Symptomen trauma basisschoolkinderen
Bij iets oudere kinderen (basisschoolleeftijd) kunnen de volgende symptomen op trauma wijzen:
3
Symptomen trauma pubers en adolescenten
Bij pubers en adolescenten zijn mogelijke symptomen:
Wat zijn de oorzaken van trauma bij kinderen?
Trauma bij kinderen kan ontstaan als een kind iets ergs heeft meegemaakt. Ruzies of geweld tussen ouders, (seksueel) mishandeld worden, emotioneel misbruik zijn enkele voorbeelden waardoor een trauma kan ontstaan. Ook het verlies van een dierbare, een scheiding van ouders, ernstige rampen of ziektes kunnen een oorzaak zijn.
Hoe help je als ouder een kind met een trauma?
Als ouder is het belangrijk om je kind liefdevol en begripvol te begeleiden. Een veilige basis voor het kind, waarin je als ouder betrouwbaar en voorspelbaar aanwezig bent, kan een kind helpen zich veilig te voelen. Voorspelbaarheid, en je kind zelf keuzes laten maken, kan een gevoel van controle geven. Dit is belangrijk na een traumatische gebeurtenis, waarin een kind vaak machteloos is geweest. Daarnaast is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Een deskundige kan helpen bij het begrijpen van de specifieke behoeften van uw kind en de juiste ondersteuning bieden.
Hoe help je als leerkracht een kind met trauma?
In de schoolomgeving is het belangrijk dat leerkrachten, onderwijsdeskundigen en ouders samenwerken. Als leerkracht is het belangrijk om een veilige omgeving voor de leerling te creëren, flexibel en begripvol te zijn en emotionele ondersteuning te bieden. Moedig het kind aan om over gevoelens te praten.
Behandeling
trauma bij OCRN
Een trauma bij een kind kan op verschillende manieren behandeld worden. Bij heel jonge kinderen kan speltherapie een effectieve manier zijn om trauma te verwerken. Onder begeleiding van een therapeut kunnen kinderen hun ervaringen uiten en verwerken met behulp van (creatief) spel.
De behandeling wordt altijd aangepast aan de specifieke behoeften van een kind. Daarbij wordt gekeken naar het hele systeem, dus ook ouders en leerkrachten.
Functie: | leerkracht |
Startdatum: | 28-05-2024 |
Ervaring: | Ervaren |
Educatielevel: | MBO |
Contracttype: | Vast |
Salaris: | onbekend – onbekend |
Uren per week: | 1 – 40 |
Heb je interesse in deze vacature en wil je graag op deze functie solliciteren? Neem dan contact op met OCRN via onbekend of onbekend. Of bezoek hun website onbekend.
Deel de vacature:
Redactie Westlandkrant
Leuk dat je een van de recent geplaatste vacatures hebt geopend via de westlandkrant. Hopelijk vind je een baan die bij je past en waar je gelukkig van wordt!
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws in gemeente Westland via Westlandkrant.nl.
Vind woningen, vacatures, bekijk 112 meldingen en zie wanneer evenementen plaatsvinden op Westlandkrant.nl.
© Westlandkrant.nl is een merk van Krant.News Regionale nieuws groep.